Radyo 45'lik

Cumartesi, Mart 12, 2016

Eşitlik İçin Konuştular, bizde dinledik #eşitlikiçin

Merhabalar;
   Bugün Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDPTÜRKİYE) organizasyonunda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi ATAUM konferans salonunda #eşitlikiçin konuşuldu.

   Konuşmacılar arasında hepimizin yakından tanıdığı Türkiye'nin ilk Kadın FİFA kokartlı hakemi Doç. Dr. Lale Orta (@LaleOrta) #internetbabalari oluşumunu beraber gerceklestirdigimiz aynı zamanda Babalar ve Kızları @babalar_kizlari kurucusu Özdemir HİÇDURMAZ, Kadın balıkçılarla çalışan akademisyen Dr. Huriye Göncüoğlu (@huriyegoncuoglu) ve ünlü oyuncu aynı zamanda ihtiyacharitası.org kurucusu Mert Fırat (@mert__firat) vardı.

    İlk olarak sahneye çıkan konuşmacı Lale ORTA, Tamamen erkek egemenliğinde olan futbolda kadın dokunuşunun futbolu nasıl guzellestirdigini, yapamazsın olmaz dediklerinde nasıl oldurdugunu anlattı. Konuşmasının ana eksenine "Elimin hamuru, kramponumun tozu" cümlesini yerleştiren ORTA, tüm dünyaya kadınlarında futbol oynayabileceğini, yönetebileceğini ve hatta söz sahibi olabileceğini anılarında ki fotoğraflar eşliğinde birkez daha gösterdi. Futboldaki erkek egemenliğini kırarak #eşitlikiçin bizde varız dedi.

   Lale hanımdan sonra söz alan konuşmacı Özdemir HİÇDURMAZ oldu. Konuşmasının eksenine "Baba izi,parmak izi gibidir" cümlesini ekleyen ÖZDEMİR kurucusu olduğu Babalar ve Kızları oluşumundan ve bu oluşumun vizyonu/misyonu hakkında bilgiler verdi. Bir baba olarak çocukların gelişiminde annelerin üzerindeki yükün fazla olduğunu söyledi ve #eşitlikiçin aile içinde babalarında yer alması gerekliliğinin altını çizdi. Konuşmasının sonunda söylemiş olduğu şu söz salonda ki katılımcıların tebessüm etmesine vesile oldu, "baba olarak o kadar iyi şeyler yaptım ki, anne ile aramdaki tek fark Anne memesi oldu"

   3. Konuşmacı olarak sahneye çıkan isim ise Akademisyen Dr. Huriye GÖNCÜOĞLU oldu. Doğayı korumak için kadına yapılan her yatırım misli misli geri dönüyor, diyen GÖNCÜOĞLU konuşmasında kadın balıkçılara değindi. Kadın balıkçılar denize şükreder, farkında olmadan doğayı korur diyerek  sözlerine devam eden konuşmacı  #eşitlikiçin bu ülkede kadın balıkçılar var, elleri nasır tutan ekmeğini denizden çıkaran kadınlar var ama görünmüyorlar dedi. Konuşmasının sonunda, Anlattıklarım bir konuşmaya sığamayacak kadar büyük bir mücadele ve karşı duruş var diyen GÖNCÜOĞLU salondan coşkulu bir alkış aldı. Kendisini bu mücadelesinde sonuna kadar destekliyoruz.

   Günün son konuşmacısı oyuncu ve yazar aynı zamanda ihtiyacharitası.org isimli sosyal yardım sitesi ve oluşumu kurucusu Mert FIRAT oldu. Konuşmasının merkezine "Kurtlarla Coşan Kadınlar" cümlesini yerleştiren FIRAT, kadın erkek arası eşitsizliğin medya ayağına değindi. Senarist Kadınlar Sendikasının kurulduğunu söyleyen ünlü oyuncu, kadınlarımızın egemen dil olan erkek dilini yumuşattığını söyledi. Kurucusu olduğu ihtiyacharitası.org dan da bahseden FIRAT bu kooperatifin üyelerinin çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu söyledi. Konuşmasının sonunda #eşitlikiçin "Cinsiyetçi yaklaşıma son verilmeli" diyen genç oyuncu katılımcılardan ve dinleyicilerden kuvvetli alkış aldı.

  İnternet Babaları olarak düzenlenen bu sempozyumu çok begendiğimi ve tüm konuşmacıları gözünü bile kırpmadan izledigimi bilmenizi isterim. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederim.

       Saygılarımla Cafer

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder