Radyo 45'lik

Pazartesi, Ocak 29, 2018

Çocuk Yogasının Faydaları

Çocuk Yogasının Faydaları

Çocuk Yogasının Faydaları


photo (16)Günümüz çocukları maalesef, sürekli meşgul ailelerin aceleci dünyası, okul baskısı, bitmek tükenmek bilmeyen dersler, video oyunları, alış veriş merkezleri ve rekabet içerisinde büyüyor. Bu gibi faktörler birikerek çocuklarda negatif enerji oluşturuyor ve bu da onların fiziksel, zihinsel ve en önemlisi de ruhsal olarak sağlıksız, dengesiz bir hayat sürmelerine neden oluyor. Biz ebeveynler ise; bu koşuşturmanın, çocuklarımız üzerindeki olumsuz etkisini ve onları ne kadar strese soktuğunu ya görmezden geliyoruz, ya da yeterince ciddiye almıyoruz.
gizem_pigeon
Yapılan çalışmalar, yoganın çocukların karşılaştıkları bu baskıları azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Kendi sağlık durumu, rahatlama ve iç huzura kavuşmak ile ilgili teknikleri öğrenen çocuklar, hayatın zorlukları ile çok daha kolay başa çıkabiliyor. Çocuk yaşta öğrenilen yoga ile öz saygı ve vücut farkındalığının gelişmesi, rekabetçi olmayan bir fiziksel aktivite ile teşvik edilmiş oluyor.
Çocukların yogadan sağladığı faydalar gerçekten muazzam. Fiziksel faydaların başında esneklik ve güç kazanma, sağlıklı kas ve iskelet gelişimi, koordinasyon ve denge yeteneğini geliştirme ve vücut farkındalığı kazanma geliyor. Bunun yanında küçük yaşta başlanılan yoga; odaklanma, sakinlik hissi ve  rahatlama, gevşeme yetisini geliştiriyor. Yoga yapan çocuklar, egzersiz yaparken aynı zamanda oyun oynuyor, içsel benlikleri ile daha derin bir bağ kuruyor ve etraflarını saran dünya ile daha yakın bir ilişki içine girebiliyor. Yoga, her çocuğun doğuştan sahip olduğu o olağanüstü içsel ışığın yüz üstüne çıkmasını ve daha da kuvvetlenmesini sağlıyor.
gizem zuber yoga2Çocuk yogası; fikir alışverişinde bulunmak, iyi vakit geçirmek ve daha da derinleşerek hayat boyu devam edecek bir egzersiz alışkanlığının temellerini atmak için bir çok olasılık sunuyor.
Çocuklar kendi dünyalarını kendileri keşfetmek isterler. Onlara daha iyi düşün, daha iyisini yap veya şu şekilde yap çünkü böylesi senin için daha iyi demek en uygun yok  değildir. Bunun yerine; kendi gerçeklerini keşfetmeleri için onlara sevgi dolu, meraklı, yaratıcı bir çevre sunmalıyız. Yogada kullanılan, doğayı ve hayvanları taklit ettiğimiz pozlarımız ile çocuklar; zihinlerini, farkındalıklarını daha da derinleştirmek için kullanmayı öğrenirler. Köpek gibi esnediklerinde, flamingo gibi dengede durduklarında, tavşan gibi nefes alıp verdiklerinde veya upuzun ve güçlü kökleri olan bir ağaç gibi köklerini yeryüzüne saldıklarını hissettiklerinde, kendilerini çevreleyen evren ve kendi vücutları arasında bir bağlantı kurmuş oluyorlar. Böylece çocuklar aslında hepimizin aynı “madde” den yapılmış olduğumuzu-aslında bir bütün olduğumuzu, sadece formlarımızın farklı olduğunu, yani “bir”lik duygusunu anlamaya başlarlar.
Çocuk yogası eğitmeni, Next Generation yoga’nın kurucusu ve yazar Jodi Komitor, spor ve yogayı aşağıdaki gibi yorumlar:

Çocuğun sporu şu özellikler deyse; yoga şu şekilde dengeler;
Yorucu Sükunet
Rekabet yoğun Rekabetsiz bir vaha
Fiziksel temas gerektiren Kişisel alan
Takım çalışması odaklı Öz yönetim
Gücü geliştirmeye yönelik Esneklik
Sert Yumuşaklık
Yorucu Canlandırıcı
Yüksek enerji gerektiren Gevşeme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder