Radyo 45'lik

Çarşamba, Mayıs 17, 2017

Önce Baba Sonra Dede


Bu fotoğraf, bizim aile fotoğrafımız. Melekleri olup arkasına dizildiğimiz adam da babamız.

Bundan bi 8 yıl önce, sadece babaydı. Bizim için. Şimdi hem baba, hem dede.

Bir kız çocuğu her döneminde farklı bir kimlik kazanıyorken ve bu kimlikler sürekli sorgulanıp konusuluyor ve herkes de bu sıfatlara bir şeyler söyleme hakkı buluyorsa kendinde; erkeklerin aldığı sıfatlar da konuşulmalı bence.

Kızlar doğduktan sonra hep bir sorumlulukla büyümeye başlar. Sen artık ablasın kızım şöyle yap. Sen artık genç kızsın böyle otur. Sen artık iş kadınısın şunu giy. Sen artık evli bir kadınsın böyle davran. Sen teyze/hala oldun. Sen artık hamilesin. Sen artık annesin. Sen anneanne/babaannesin..... bla bla. Bıt bıt bıt.... Biz bu kadar şey olurken erkekler yerinde mi sayıyor.?

Sen de doğdun bir kadının oğluydun, delikanlısı oldun, askeri oldun. Sen de iş adamı oldun. Bir kadının kocası oldun. Baba oldun. Amca/dayı oldun. Dede oldun. Ama bir degişme beklenmiyor tabii, bizlere yapıldığı gibi.

Ben konuyu çok derinlere indirmeyeceğim. Bu yazıyı yazarken ki amacım farklıydı. Birden konu yine kadın/erkek eşitsizliğine geldi. :) 

 Şimdi efendim, aslında yazmak istediğim şuydu; baba ile dede arasında fark var mı?

Var.

Nedir o fark, derseniz; kendi gözlemlerimden yola çıkacağım. Siz de kendi babanızı/dedenizi gözlemleyin bakalım, neler çıkacak ortaya? :)

1.) Duygusallık tavan

Babayken çocuğunun ağlamasını daha bir duymazdan gelirken, dede olunca torunuyla beraber ağlamaya başlar.

2.) Yüz Göz Olunur

Evet. Dede olunca torunlar tepelerine çıkar ama erkeklerin sesi çıkmaz. Babayken ise, babaya öyle denmez/yapılmaz diye bır bır söylenirler.

3.) Zaman Uzar

Babayken, ev geçindirme derdi ve işe gitme zorunluluğundan ötürü çocukla vakit geçirmek zordur. Dedeyken, emekli olmanın verdiği rahatlıkla bütün gün o oyun senin bu park benim...

4.) Terbiye Ter Bezi Oldu

Babayken; oyle oturulmaz, eve su saatte gel, telefonu bırak, ders çalış gibi bi ton nasihat hazırda bekler. Dedeyken; kızım/oğlum çok üstüne gidiyorsunuz bu çocuğun, al torunum bu parayı git gez gibi arka çıkmalar cabası oluyor.

5.) Sertlik Gitti Pamuk Kalp Geldi

Baba olmanın verdiği bir sorumlulukla ister ister evladına bir adım daha sert tutum sergileyen erkeklerimiz, dede olunca pammmuk gibi oluyorlar. ;)

Benim gözlemlerim bunlar, bir kadın gözüyle. Ama sizler eminim ki daha çok şey biliyorsunuz. Hadi yoruma alalım sizleri. :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder