Radyo 45'lik

Pazartesi, Eylül 05, 2016

25. Kareye Dikkat (Subliminal/Bilinçaltı Mesajlar)

Gördüğümüz, duyduğumuz, dokunduğumuz şeyleri, bize anlatılan fikirleri kabul eder yada reddederiz. Peki görmüyor, duymuyor ve hissedemiyorken… Yani bizim algı frekansı-mızın altında veya üzerinde, gizlice verilen mesajları reddedebilme imkanımız var mıdır? Uzmanlara göre yoktur.
Subliminal(Bilinçaltı) mesajlardan bahsediyoruz. Birçoğumuzun duyduğu fakat tam olarak fikir sahibi olmadığı subliminal kavramını açıklayarak, özellikle çocuklarımızın tertemiz akıllarını hedef alan bu gizli mesajlardan nasıl korunabileceğimiz yönünde fikirler vereceğiz.
Subliminal mesajlar, bilinçaltını etkileyen gizli mesajlardır. Kişinin bilinçaltına subliminal mesaj göndermenin bir çok yolu vardır.
Dijital ses dosyalarına yüklenen gizli mesajlar,
Gözle algılanamayacak kadar kısa süreli görüntüler ile reklamlarda ve filmlerde bilinçaltına verilen gizli mesajlar,
Reklam afişleri ve logolarda gizlenmiş gizli nesne, kelime ve rakamlarla verilen gizli mesajlar.
Logolar, reklam afişleri ve sinemalarda subliminal mesajlar verildiğini birçoğunuz duymuşsunuzdur. Ancak dijital ses dosyaları ile de bilinçaltımıza gizli mesajlar gönderilebilir. İnsan kulağı yalnızca belirli frekanslardaki sesleri duyabilir. Beynimiz ise bu frekanslardan çok daha düşük veya yüksek sesleri farkedebilir. Siz subliminal mesaj içeren bir MP3 dinlediğinizde,  sadece müziği ve sesleri duyduğunuzu düşünmenize rağmen, içindeki gizli mesajları beyniniz algılar ve kaydeder. Böylelikle, hiç fakında olmadan belli markalara, fikir ya da görüşlere, istemsizce aşina olmuş oluruz.
Subliminal mesajları aktarmanın bir diğer yolu da, 25. karedir. Sinemada uygulanan bu tekniği biraz açıklayalım;
Sinemada her bir saniye 24 kare resimden oluşmaktadır. Bahsettiğimiz 25. kare de, bu 24 kareden oluşması gereken görüntülere 25. karenin eklenmesidir. Bu görüntüler genellikle görülmez/farkedilmez, görülse de bilinçaltında kalır. Evlerimizde çocuklarımız ve ailemizle izlediğimiz film ve dizilerde bu gizli mesajlar bilinçaltımıza işlenir.
Bu gizli mesajlar sayesinde, reklam, fikir ve görüşler bilinçaltımıza işlenmiş olur. Aklınıza “Görmediğimiz halde bu mesajlardan nasıl etkileniriz?” diye sorular gelebilir elbette. “Zaten açık açık reklam ve filmlerle istenilen mesajları izletiyorlar, neden bu yönteme ihtiyaç duysunlar ki?” diyebilirsiniz.
Çünkü gördüğümüz zaman, şuurumuzla bize sunulanları kabul etme veya reddetme imkanımız bulunur. Ancak, algı frekanslarımızın altında veya üstünde bize sunulanları kabul etme veya reddetme imkanımız kalmaz. Yani subliminal mesajlar şuurlu tercih hakkımızı gasp eder, bilinçaltımıza yerleşerek, aşinalık kazanmamıza neden olurlar.
Subliminal mesajlara, ilk önceleri, belli başlı büyük markaların reklamları için denenmiştir, ancak zamanla etkisinin ne kadar büyük olduğu görüldüğünde, kişiler kendi fikir ve düşüncelerini insanlara empoze etmek için kullanmaya başladılar.
Çocuklarımızı Subliminal Mesajlardan Korumalıyız
Subliminal mesajlar, filmlerde, dizilerde, reklamlarda, afişlerde ve hatta çizgi filmlerde dahi kullanılabiliyor. Çocuklara sevgiyi, kardeşliği, doğru ve dürüst olmayı anlatan çizgi filmlerde farklı dini görüşler, şiddet ve cinsellik içeren subliminal mesajlar gizlenebiliyor.
Neler Yapabiliriz?
Çocuklar bir çizgi filmi, reklamı ya da klibi izlerken göz bebeklerinde büyüme, göz kırpma reflekslerinde azalma, seslendiğinizde duymama gibi semptomlar gösteriyorsa, izlediği yayında subliminal mesajlar gizlenmiş olabilir. Bu semptomlar, çocuğunuzun izlediği şeye kanalize olduğunun bir göstergesidir. Tabi ki bu kanalize olma durumu sadece subliminal öğelerden kaynaklanmaz, izlediği ya da dinlediği öğeye aşırı dikkat kesilmiş de olabilir. Her iki durumda da, çocuğunuzun gelecekteki kişiliğini etkileyecek mesajlar, çocuğunuzun beynine işlenmiş olacaktır.
Ebeveynler olarak çocuklarımızı mümkün olduğunca bu gizli mesajlardan korumalıyız. Bunun için;
Çocuklarımıza mümkün olduğunca yerli yapım çizgi film ve programları izletmeliyiz. Yerli yapımlarda subliminal mesajlar yabancı yapımlara göre daha azdır ya da hiç yoktur.
Reklamları izlememelerini sağlamalıyız. Reklamların bir çoğunda, bilinç altına hitap eden, özellikle cinsel öğeler içeren mesajlarlar gizlidir. Zaten bir çok çocuğun reklamlara ilgi duymasının altında da bu neden yatar.
Televizyon akışı yerine kendi seçtiğimiz programları izletmeliyiz. Böylece reklamlardan ve televizyon programlarındaki subliminal mesajlardan çocuklarımızı belli bir dereceye kadar koruyabiliriz.
Özellikle 0-7 yaş arasındaki çocuklarımızın tertemiz beyinlerini subliminal mesajlardan uzak tutabilmek için gerekli araştırmaları yapmalı ve tedbirleri almalıyız. Bunun için severek izlediği çizgi film ve diğer programları gerekirse dikkatlice izlemeli ve hakkında detaylı araştırmalar yapmalıyız.
Subliminal mesajlara sadece çocuklarımızın değil, bizlerin de maruz kaldığını unutmamalı, bu gizli bilinçaltı mesajlarına karşı farkındalık sahibi olmalıyız.
Kaynak ve Yazar : SevgiliBebek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder